Tajemství bylinek
9.-11.5.
Bylinky se pěstují po tisíciletí zejména pro chuť, vůni a léčivé účinky. Mnohé z nich však dobře poslouží i jako okrasné rostliny. Dříve před každou venkovskou chalupou - v malé zahrádce rostly spolu s květinami i různé druhy zeleného koření, které se každá hospodyňka pěstovala pro domácí potřebu.
Lidová kuchyně vycházela z potravin domácího původu. Koření zpestřovalo chuť a kromě toho mělo i léčivé účinky. Většina koření a bylin se spotřebovávala v čerstvém stavu, na zimu se sušilo. Bylinky jsou až na vyjímky jemné, nedráždivé, mají v sobě vitamíny a léčí. V malém množství nemohou škodit ani v dětském jídelníčku.
Kromě toho však mohou bylinky vytvořit krásnou, příjemně vonící ozdobu bytu nebo školní třídy.