Herbář zdraví
10.3. - 14.3.
Bylinky se pěstují po tisíciletí zejména pro chuť, vůni a léčivé účinky. Mnohé z nich však dobře poslouží i jako okrasné rostliny. Dříve před každou venkovskou chalupou rostly v malé zahrádce spolu s květinami i různé druhy zeleného koření, které si každá hospodyňka pěstovala pro domácí potřebu.
Lidová kuchyně vycházela z potravin domácího původu. Koření zpestřovalo chuť jídla a zároveň mělo i léčivé účinky. Většina koření a bylinek se spotřebovávala v čerstvém stavu, na zimu se sušilo. Bylinky jsou až na výjimky jemné, nedráždivé, mají v sobě vitamíny a léčí. V malém množství nemohou škodit ani v dětském jídelníčku. Kromě toho však mohou vytvořit krásnou a příjemně vonící ozdobu bytu nebo školní třídy.
V tomto týdnu jsme si povídali o bylinkách, které děti znají, nebo už o nich slyšely a společně jsme řešili úlohy, které se bylinek týkají.